Napkollektor vagy napelem: 5 dolog, amit a legtöbben rosszul tudnak

A napkollektor és a napelem nem ugyanaz

Elsőként fontos megérteni, hogy a napkollektor és a fotovoltaikus panel (PV) energiatermelése két nagyon különböző technológián alapszik.

A cél természetesen közös: megkötni a napsugarak nyers energiáját és azt az ember által felhasználhatóvá tenni. Háztartási felhasználás esetén gyakori, hogy a két rendszert tandemben használják a különböző otthoni igények kiszolgálására a melegvíztől a világításig.

A napkollektor nem állít elő elektromos áramot

Míg a PV-panelek közvetlenül alkalmasak elektromos áram előállítására, addig a napkollektor termikus energiát, azaz hőt állít elő, amit vagy közvetlenül fűtésre használnak fel, vagy eltárolják és aztán tovább átalakítják elektromossággá. Ennek több módja ismert a gőzmotortól a gázturbináig, amelyek egy generátort meghajtva állítjanak elő áramot. Hatékonyságuk 30-40 százalékos.

A fotovoltaikus (PV) panel az igazi napelem

A fotovoltaika elvén működő napelempanelek közvetlenül alakítják át a nap energiáját villanyárammá, amit aztán egy inverteren keresztül be lehet táplálni az elektromos hálózatba. Az áramtermelés akkor történik, amikor a panelt napsugarak érik, éjszaka vagy nagyon felhős időben szünetel az energiaelőállítás.

Napfarmok, mint a napenergia erőművei

A fotovoltaikus panelek nemcsak úgy használhatók, hogy fleszereljük a házunk tetejére, majd az általa termelt árammal világítunk. A nappanelek összeépítésével naperőművek hozhatók létre olyan helyeken, ahol a napsütötte órák száma akár sokkal nagyobb, mint ahol az áramot ténylegesen felhasználják majd. Ezek a napfarmok szerződéses alapon bekapcsolódnak a helyi villamosművek hálózatába, így az általuk termelt fenntartható energia bárki számára használhatóvá válik.

A napelemek ökológiai lábnyoma 0 közeli

Az előző pontban leírt átlagos naperőmű működése első évében annyi szén-dioxidot képes megtakarítani, amennyi alkatrészeinek előállítása során összesen keletkezett. Ezután még körülbelül 20 évig gazdaságosan termeli az áramot a 100 százalékban megújuló energiaforrás, a napfény hasznosításával. Így az energiatermelés nem jár a környezet megterhelésével, a napelemekkel előállított elektromosság a klímaváltozás megállításának egyik legfontosabb eszköze lesz.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Lépjen velünk kapcsolatba!

Erőműépítéssel, fejlesztéssel kapcsolatos projektek megvalósításában nagy tapasztalattal állunk rendelkezésére.

Az űrlap elküldésével Ön elfogadja az adatvédelmi tájékoztatónkat. Az adatokat nem továbbítjuk harmadik félnek és nem küldünk SPAM tartalmakat.